sundaymorning.punt.nl
Dirty dancing: Dans lift niveau hoger op

Dirty Dancing is de musical die nu al meer dan een jaar volle zalen trekt in het Beatrixtheater te Utrecht. Het verhaal over Frances ‘ Baby’ Houseman (Jette Carolijn van den Berg) die met haar ouders en zus op vakantie gaat naar een natuurpark is bij veel mensen wel bekend. Baby neemt daar danslessen om de vakantie minder saai te maken, en loopt daar dansinstructeur Johnny Castle (deze avond gespeeld door Marcus van Teijlingen) tegen het lijf.

 

De musical begint met een aantal koppels, die zich achter een doek in de meest lenige posities weten te vouwen. Wanneer ze vlak daarna al dansend voorbij komen op een draaischijf weet je meteen dat dansliefhebbers hier ‘the time of their life’ kunnen beleven. Het verhaal begint met Baby en de rest van haar familie, die in de auto stappen. Op weg naar de vakantiebestemming wordt een korte inleiding verteld. Wat daarna volgt is de kennismakingscene met het park en zijn activiteiten. Jammer dat de helft van de tekst niet verstaanbaar is. Ook verderop in de musical zijn er momenten waarop de acteurs niet te begrijpen zijn, omdat er of door elkaar of te snel gepraat wordt.

Het decor daarentegen laat precies zien waar je aan toe bent: Een bos, de rivier of het restaurant, alles komt voorbij. Wie deze musical bekijkt, en de film daarbij in zijn achterhoofd houdt zal zien dat het verhaal zo goed als identiek is. Soms worden zelfs letterlijk uit de film vertaalde zinnen geroepen. Een minpuntje is dat het acteren een redelijk laag niveau heeft. Er is vooral veel aandacht besteed aan het dansen, wat ervoor gezorgd heeft dat het acteren op een laag pitje is komen te staan. Sommige acteurs weten het gevoel niet duidelijk over te brengen op het publiek, waardoor de aandacht iets verslapt. Maar dan komt de scene van de laatste bonte avond, die hilarisch blijkt te zijn. Het kokosnotenlied dat gezongen wordt door Baby’s zus Lisa (Noortje Herlaar) is een goede zet. Zelfs wanneer Lisa al lang van het toneel verdwenen is, lacht het publiek nog steeds. Niet lang daarna volgt het optreden van Johnny en Baby, met natuurlijk de lift als afsluiting.

 

Opvallend is dat de hoofdrolspelers zelf niet (veel) zingen, daarvoor zijn Pierre Alexandre en An de Brandt er. Zij zingen aan het eind dan ook het lied ‘Time of my life’, waarbij ze aan de zijkant van het podium staan. Gevolgd door de rest van de cast dat een laatste toegift doet.

Al met al is deze musical een ‘levende’ versie van de film te noemen. Johnny en Baby lijken zo de film uitgelopen te zijn, en ook de rest van de cast voldoet aan de verwachtingen. Maar mocht je echt voor spectaculaire emoties willen gaan, wees dan gewaarschuwd.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl