sundaymorning.punt.nl
Ciske de rat: Een musical om van te houwe

 

 

 

 

In de Nijmeegse schouwburg speelde Ciske de Rat de musical. Gelukkig maar, want ik wilde, nee moest daar gewoon heen.

 

Op Marjolein Touw na, was de hele eerste cast er. Met als kleine Ciske Samuel Polak.De afkondiging der mobilisatie (een van de eerste beginzinnen) was meteen al een teken van technische storing. Het doek ging weer omlaag, en na 5 minuten wachten begon de ouverture weer van voor af aan: Dit keer ging het wel helemaal goed.

 

De voorstelling zelf was prachtig in elkaar gezet. De overgangen van Ciske naar Cis en andersom waren erg mooi. Ook het ensemble liet merken dat ze precies wisten waar ze mee bezig waren. Het meebewegen in de treinscene tot de danspassen tijdens de huwelijksscene, allemaal erg gedetailleerd en mooi om naar te kijken. Vooral Danny als Cis wist me te raken tijdens oorlog in mij. Ook Jorge Verkroost als Jantje Verkerk zette een prachtige rol neer, en met ‘moederhart’ wist hij bijpassende sfeer te creëren. Verder vond ik het samenspel tussen Hajo Bruins en Mariska van Kolck erg mooi, maar ook Meester Bruis: Hugo Haenen was geweldig. Een beschermer, die waar nodig ook streng kan zijn.

 

t Is voor je bestwil was dan ook een mooie scene. Verder vond ik Maatsuijker Sjoerd Pleisier geweldig, vooral aan het begin, wanneer hij kennis maakt met de kleine Ciske.

De rest van de rollen werden gespeeld door Marleen v/d Loo: erg overtuigend, en een prachtige stem als het gaat om kleine breekbare liedjes. Bet(je) Jacobien Elffers vond ik daarentegen minder goed qua zang, Ook had ik verwacht dat Ids van der Krieke een slechtere Henri zou spelen, maar dit viel heel erg mee. Ad Knippels was inspecteur Muysken, Joanne Swaan speelde Marie Vrijmoeth. Nog een kleine vermelding voor Ger Otte: Pater de Goey is echt prachtig humoristisch door hem neergezet.

 

Jammer dat het geluid af en toe wegviel, en soms weer iets te hard stond. Waardoor je eerst een stukje tekst niet meekreeg, om het vervolg vervolgens 10 keer zo hard in je oren getoeterd te krijgen. Gelukkig kwam dit maar een paar keer voor.

De kindercast blijft me toch weer verbazen wat zij kunnen qua stem. Ik zou wensen dat ik zo mooi zou kunnen zingen. Streepjes op de muur en ook avondklok waren leuk om te zien. Wat me vooral opviel was de kleine Betje die aanwezig was bij de huwelijksscene: wat leuk om die te zien dansen samen met alle volwassenen.

 

Mijn totale oordeel over de voorstelling is goed: Ten eerste is daar de cast: Danny, Jorge en Hugo sprongen er naar mijn idee bovenuit. maar al gauw gevolgd door de rest van de cast. Ook de kindercast was prima, al was de kleine Ciske niet altijd even zuiver… verder is het decor indrukwekkend gemaakt: vooral de stukken die gebruikt worden voor zowel Ciske als Cis. De muziek bevat vrolijke nummers, maar wanneer Oorlog in mij opgevoerd wordt is de hele zaal stil. Ook breekbaar wist bij mij kippenvel tevoorschijn te toveren. De musical weet te ontroeren en te amuseren. Ciske: een musical om van te houwe.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl