sundaymorning.punt.nl
Les Miserables de musical
Musical: Les miserables
 
 
Les miserables: De musical der musicals, zoals op de theaterforums beweerd wordt.
En nadat ik gehoord had welke musicalacteurs de rollen zouden bezetten, heb ik meteen kaarten geboekt: Celine Purcell, Rene van Kooten, Carlo Boszhard en Nurlaila Karim in 1 musical: Ik moest en zou erheen! Gelukkig was mijn vader bereid om voor slachtoffer te spelen.
Als huiswerk heb ik het boek ‘les Miserables’ gelezen, en achteraf ben ik daar blij om ook! Je snapt het verhaal veel beter, en krijgt de details veel beter door. Maar ik denk dat je ook zonder huiswerk te maken de musical wel begrijpt.
Na de voorstelling kon ik de eerste 10 minuten echt geen woord uitbrengen: ik zat helemaal vol van alle emoties, die zo echt en steengoed op je afgevuurd worden.
Het stuk is doorgecomponeerd: dat wil zeggen dat er alleen maar in gezongen wordt: er wordt niet/nauwelijks gepraat, alles wordt zingend gebracht. Op een gegeven moment werd het dan ook wel eventjes moeilijk om je concentratie erbij te houden.
Gelukkig was daar dan al gauw het humoristische duo: herbergierechtpaar: de  Thenardiers. Om daarna weer helemaal op te gaan in alle heftige maar mooie emoties. Ik heb nog nooit zo vaak met kippenvel/tranen in een theater gezeten: man, wat een ontzettend indrukwekkend verhaal, met een cast dat speelt alsof hun leven er vanaf hangt. Alle personages zijn tot in de details uitgewerkt wat elk stukje van het verhaal geloofwaardig maakt, ook de 3 kleine kinderen weten het hoge niveau aardig bij te benen: vooral Gavroche is een mooie rol. De tonen van Celine Purcell met ‘heel alleen’ en Rene van Kooten met ‘breng hem thuis’ klinken nog steeds na in mijn hoofd. Net als ‘hoor je ’t zingen op de straat’, niet alleen omdat de liederen waarbij ze allemaal samen zingen mooi om naar te kijken zijn, maar ook omdat het volumeknopje toch wel erg hard stond. De favoriete stukken? ‘omlaag omlaag’ ‘lekkere meiden en ‘nog een dag’. Juist omdat deze met een grote groep gezongen worden, met allemaal geweldig en gelijklopende bewegingen: iets waar ik groot fan van ben. Dit bracht veel kippenvel op mijn armen, en gelukkig maar keerden juist deze melodieën meerdere malen terug in de show. Wat deze musical anders maakt dan andere, is toch zeker het feit dat het absoluut geen luchtig verhaal is: Je moet je hoofd er bij houden. Dit maakt het echter niet minder mooi: De cast die op het toneel staat maakt deze musical echt tot musical der musicals. Behalve de soms iets te harde muziek/slechtere verstaanbaarheid van personages, kon ik geen slechte punten meer vinden. Een staande ovatie van bijna een kwartier was dan ook zeker meer dan verdiend! En zodra mijn geld het toe laat, sta ik zo weer in Rotterdam!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl