sundaymorning.punt.nl
Sunset Boulevard: Speelt de sterren van de hemel
Sunset Boulevard, een musical over het leven van Norma Desmond, een ster uit het tijdperk van de stomme films. Hoewel ze zelf van mening is dat ze nog steeds wereldberoemd is, denkt de rest van de wereld daar anders over… Met haar butler leeft ze teruggetrokken in een villa op Sunset Boulevard. Wanneer scriptschrijver Joe Gilles per ongeluk langs komt wordt alles anders, maar of het beter is?
 
De rol van Norma Desmond wordt deze avond vertolkt door Pia Douwes. Er klinkt een schot, en het verhaal is begonnen. Joe Gillis, gespeeld door Antonie Kamerling geeft een korte inleiding over zijn leven tot dan toe. De nonchalante houding waarmee Antonie Kamerling op het podium staat past prima in de rol van Gillis. Zelfs wanneer de schuldeisers zijn auto komen halen, weet hij er nonchalant tussenuit te knijpen. Wel zonder auto.
Dat is ook het moment dat hij kennis maakt met Norma Desmond en haar butler (Peter de Smet). Of Gillis niet beter bij de schuldeisers had kunnen blijven, blijkt later wel in het verhaal.
 
Pia Douwes laat bij de eerste kennismaking met Norma al duidelijk merken, dat zij zich nog steeds wereldberoemd voelt. De sfeer is gespannen. Blijft Gillis bij de vrouw die haar onderdak en veel luxe wil bieden? Of gaat hij terug de straat op, hopend op werk om te kunnen eten? De momenten dat Gillis de studio induikt, op zoek naar werk zijn luchtig. Veel vrolijkheid, dans en luchtig gebabbel. Toch merk je het onzekere bestaan van de schrijvers en acteurs maar al te goed. Ook elke keer wanneer Norma het podium weer betreedt, zie je haar een stukje wanhopiger. Het besef dat Gillis haar weer in de spotlights kan helpen, wordt duidelijk naar voren gebracht.
 
Je wordt tijdens de voorstelling heen en weer geslingerd tussen de schijnheilige vrolijkheid in de studio’s, en de wanhopige Norma. Op een gegeven moment krijg je het gevoel dat de show alleen om de tragiek in het leven van Norma Desmond draait. Terwijl in het leven van Gillis op dat moment veel meer gebeurt. Bijvoorbeeld dat Gillis kennismaakt met het liefje van zijn beste vriend Artie Green (Jasper Kerkhof). Het liefje, Betty Schaefer (Maike Boerdam) genaamd is dezelfde vrouw, als degene die zijn laatste script afgewezen heeft. Dat is duidelijk. Ook is het duidelijk dat er wel heel veel chemie is tussen Gillis en Betty.
 
Wanneer in de laatste minuten het verhaal een totaal andere wending neemt, blijf je ademloos toekijken. En hoewel het ensemble soms slecht te verstaan is, weten ook zij elke minuut te boeien. Maar wanneer aan het einde weer in schot klinkt: is het toch echt afgelopen. Het einde is dramatisch. Wat als een groot compliment mag worden opgevat.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl