sundaymorning.punt.nl
Pak die viltstift...
Als je een avondje wilt ontspannen, je van theater houdt, naar leuke mannen wil kijken en daarnaast ook nog eens zin hebt om te lachen: Glengary Glen Ross van Toneelgroep Amsterdam is een grote aanrader! De stadsschouwburg van Amsterdam is zo vriendelijk geweest last-minute-sprinter-korting te willen geven, dus voor maar liefst tien euro hadden Lott en ik een plekje op rij 1, precies in het midden weten te veroveren.
 
Het maakt niet uit dat ze Barry Atsma het lelijkste gebloemde pak ever  aangetrokken hebben, Alwin Pulincx vrijwel constant een zwarte zonnebril op heeft of Fedja van Huêt zijn haar met honderd liter gel acterover geplakt heeft. Ze zijn stuk voor stuk leuk om naar te kijken. Glengary Glen Ross speelt zich af in het zakenwereldje. Allen zijn verkopers bij een makelaarskantoor waar het slechts om één ding draait: Geld. Wie het meeste geld binnen brengt, wordt de hemel in geprezen en rijkelijk beloont. Wie niks verkoopt, telt niet mee.
 
Barry Atsma als Sulletje: dit moment zul je niet vak tegenkomen, maar hij weet deze rol erg goed neer te zetten: op en gegeven moment krijg je gewoon medelijden met deze man. Wanneer er een daverende lach door de zaal gaat, is het vrijwel zeker dat deze het gevolg is van een opmerking van óf Fedja óf van Leon Voorberg. Zelf dacht ik tot twee keer toe dat het einde van de voorstelling niet meer zou halen, omdat ik inmiddels gestikt zou zijn van het lachen. Het zijn echt momenten die je pas grappig vindt als je erbij geweest zou zijn dus om ze kort samen te vatten: Leon's; 'Pak die viltstift en zet me op het bord' met bijpassende sambaballen, dansjes en mimiek en Fedja en Leon samen die in opstand komen tegen baas Willems en vervolgens 5 minuten niks anders doen dan klappen geven op tafel en daarbij gebruik maken van geniale gezichtsuitdrukkingen.
 
Manipulatie, bedrog, schijn, overdrijving... Enkele situaties die zich tijdens deze voorstelling voordoen. Toneelgroep Amsterdam weet je met deze voorstelling te boeien tot het einde: de verrassende wending zullen niet veel mensen aan hebben zien komen. De humor, zelfspot en goed gecaste zakenmannen maakt Glengary Glen Ross tot een ontzettend leuke voorstelling. Zelfs als de zakenwereld je totaal niet interesseert!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl