sundaymorning.punt.nl
Maria
Dat het M-lab een fijn theater is, heb ik al wel eens eerder vermeld: De meest indrukwekkende voorstellingen die ik gezien heb, komen daar vandaan... De Musical bestaat 50 jaar in Nederland; Reden voor een Feestje!
M-lab organiseert daarom het Musical 50 Festival: Verschillende voorstellingen afkomstig en kenmerkend voor het verleden. Kaartjes voor de openingsvoorstelling 'Maria' kreeg ik cadeau van m'n roommate en dus vertrokken we afgelopen dinsdag naar het theaterlaboratorium aan het Amsterdamse IJ.
 
De musical gaat over musicallegende Maria Stuart. Maar ook Maria uit West Side Story of die uit the Sound of Music komt voorbij. Slecht vier man op het toneel; Brigitte Heitzer, Jamai Loman, Bill van Dijk en Carolina Mout, die allen meerdere rollen vertolken. Het verhaal bestaat grotendeels uit het verhaal dat Diva Maria Stuart een vergeten ster dreigt te worden, maar dankzij Journalist of jeugdliefde Tony (of Teunis) zal ze weer in de belangstelling kunnen staan. Journalist Tony heeft in eerste instantie andere plannen, maar wat er uiteindelijk van terecht komt?
 
De nadruk van deze voorstelling ligt op de humor en herkenbaarheid. Voor de echte musicalfan is het verhaal hilarisch. Toespelingen op voorstellingen Als Cyrano, Sunset Boulevard of the Sound of Music komen voorbij. Scenes van My Fair Lady, Oliver of De Jantjes worden op de hak genomen en liedjes uit Sweet Charity, Promises Promises en Anatevka worden gezongen. West side story, Hair en Rocky Horror Show mogen ook niet vergeten worden. De meeste liedje  zijn vertaald door Daniël Cohen, ook heeft hij het script geschreven: Wederom heel goed gedaan. De verhaallijn is niet het allersterkste van de voorstelling: maar wat wil je, als je zoveel verschillende nummers tot één geheel wil maken in een voorstelling?
Ook moderne programma's als de gouden kooi of de X-factor moeten het ontgelden. Zo is er een Hilarische imitatie van Jamai, die als het Personage Frits Sissing de acteur Jim Bakkum nomineert voor een hoofdrolspeler in een grote musical in de categorie: bekende zangers die ooit tweede werden in een talentenjacht.
 
Bill van Dijk en Carolina Mout spelen goed. En toch gaat mijn interesse meer uit naar de jongere acteurs: Brigitte Heitzer en Jamai Loman. Beiden hebben zo'n uitstraling dat als ze op het toneel staan: je wel naar ze MOET kijken. Brigitte is geweldig: ze straalt uit dat ze enorm veel plezier heeft in wat ze doet en schittert in elke rol. Haar komische timing maken haar grappen ontzettend hilarisch, tel daar nog eens haar geweldige mimiek en krachtige stem bij op en je weet dat er een toptalent op het toneel staat. Jamai heeft een goddelijke stem en kan als geen ander 'sullige' rollen spelen. Ook hij krijgt vaak de lachers op zijn hand. Het fijne van het M-lab is, dat als je -zoals ons- op de eerste rij zit, de acteurs bijna aan te raken vallen.
 
Elke beweging, uitdrukking of zin wordt veel intenser en moet goed geplaatst worden, wil dit indruk maken op het publiek. De voorstelling en de liedjes zitten goed in elkaar; moeiteloos wordt er van de ene musicalklassieker over gegaan op de volgende. Tel daar een stel goede acteurs bij op en completeer dit met de ijzersterke grappen en hints naar andere musicals en je hebt een voorstelling die staat als een huis.
Maria. Onmisbaar en een feest der herkenning voor de echte musicalfan.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl