sundaymorning.punt.nl
De Presidentes

Een keukentje, drie vrouwen op leeftijd en de tekst van Werner Schwab vormen de basis voor de voorstelling 'de Presidentes'. Deze vrouwen: spaarzame Erna (Marisa van Eyle), losbandige Greet (Myranda Jongeling) en gekke Marietje (Anneke Blok), gaan eens zitten voor een goed gesprek. 'De Presidentes' is een coproductie van het Nationale Toneel en Het Derde Bedrijf, de regie is in handen van Theu Boermans. Opmerkelijk is dat de regisseur en actrices al eens eerder hebben samengewerkt bij het spelen van 'de Presidentes', hetzij achttien jaar geleden.

Marietje ontstopt het liefste wc's met haar blote handen. Erna heeft een zoon die zich weigert voort te planten. En Greet is na haar vorige gestrande huwelijk weer op zoek naar een nieuwe liefde. Dit alles wordt al duidelijk gemaakt binnen de eerste tien minuten. Het decor bestaat uit een soort keukentje met paarse wanden, Jezusbeelden aan de muur en lege fotolijstjes op de koelkast voor de mogelijk toekomstige kleinkinderen. Terwijl de dames drinken blijven inschenken (waarbij Erna een uitgeknepen theezakje gerust nog eens hergebruikt), is ook hun fantasie nog lang niet op.

Alle drie de dames dromen over wat er in hun leven zou kunnen of moeten gebeuren, totdat de waarheid zijn intrede doet. Door middel van het verhaal dat ze samen vertellen kom je steeds meer te weten over de vrouwen, misschien wel meer dan je lief is. Qua acteerspel is vooral Anneke Blok enorm sterk, ze weet het personage Marietje aandoenlijk, bijna pijnlijk overtuigend neer te zetten. Ook Marisa van Eyle en Miranda Jongeling doen niet voor elkaar onder, ze geven de indruk dat ze al jaren aan die keukentafel zitten te praten. De karaktereigenschappen van elk personage worden duidelijk uitgespeeld en maken dat de vrouwen stuk voor stuk geloofwaardig over komen.

Toch is het gesprek dat de dames voeren niet interessant genoeg om het publiek van begin tot eind te boeien. Dit komt grotendeels door de manier waarop de tekst gebracht wordt. Waar een gedeelte van het publiek onbedaarlijk zit te lachen om Marietje die vertelt hoe ze met blote handen een toilet ontstopt, kijken anderen vertwijfeld naar het toneel: is dit echt het niveau van de voorstelling? Door het accent te leggen op de steeds weer terugkerende 'stoelgangopmerkingen', wordt het geheel een beetje plat. De zinnen die wel degelijk meer diepgang hebben, raken hierdoor op de achtergrond.

Hoewel er kleine veranderingen plaatsvinden, blijft de verhaallijn grotendeels hetzelfde. Tot in de laatste tien minuten, waarin Marietje haar kans grijpt en het verhaal afmaakt. Hetzij niet op de manier die Greet en Erna voor ogen hadden en dat komt Marietje duur te staan. De plotselinge actie die dan volgt komt voor het publiek te onverwachts om echt begrepen te worden. Maar wordt wederom wel zeer goed neergezet door de actrices.

'De Presidentes' is al met al een voorstelling die voornamelijk wordt gedragen door de actrices. Het tempo en de variatie in de voorstelling laten echter iets te wensen over. Wie een avond wil lachen om stoelganggrappen zit bij deze voorstelling op zijn plek. De mensen die hier niet zo van gecharmeerd zijn, zullen het voornamelijk van het spel van de actrices moeten hebben.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl