sundaymorning.punt.nl
De Winnaar - Jamai Loman
De Winnaar gaat over Emile Louwers. Na het winnen van een talentenjacht wordt hij ineens gebombardeerd tot superster. Dat deze rol gespeeld wordt door Jamai Loman – winnaar van de allereerste tv-talentenjacht Idols in 2003 – is vast geen toeval. ‘The Real Emile’ wil graag mooie muziek maken, zijn manager (Thomas de Bres) wil volle zalen en Emiles fans willen gewoon Emile. Maar vallen al deze wensen wel te combineren? In De Winnaar staat het gebruik van social media centraal. De regie is in handen van Sieta Keizer (artistiek leider van het M-lab). Het publiek wordt uitgenodigd om te reageren op de Facebook- en Twitterpagina van Emile, die daar dilemma’s, vragen of mededelingen plaatst. Interactie met het publiek wordt gezocht via de mobiele telefoon. Door bijvoorbeeld te antwoorden op de vraag ‘Beige of blauw?’ bepaalt het publiek welke kleur blazer Emile aantrekt.
 
Vragen via Facebook
Er volgen op het projectiescherm nog meer vragen en keuzes voor het publiek. Welk liedje moet Emile gaan zingen? Zal hij buikspierentrainingen, hardlopen of yoga gaan doen? Wanneer er op elk onderwerp evenveel reacties verschijnen, zal hij eraan moeten geloven en elke oefening moeten uitvoeren. Jammer genoeg zorgt het scherm met daarop de Facebookpagina voor afleiding: je blik wordt snel gevangen door de nieuwe updates op de pagina, wat ten koste gaat van de aandacht voor de acteurs. Het feit dat het publiek zijn mobiel in de hand houdt, brengt sommige mensen ook in de verleiding om even een sms te sturen of e-mail te checken. Hoewel het een grappig gegeven is dat het publiek invloed kan uitoefenen op enkele situaties, is het de vraag of dit opweegt tegen de afleiding die het met zich mee brengt.
 
De manager weet het beter
De voorstelling verloopt soepeler dan de carrière van Emile. Terwijl de toeschouwers ontspannen zitten te kijken, wordt Emile steeds zenuwachtiger. Is dit drukke artiestenbestaan wel wat hij wil? Kan hij niet beter gewoon op vakantie? Zijn manager vindt van niet. Thomas de Bres speelt de manager die meer bezig is met zijn eigen inkomen dan het welzijn van de artiest. Een glad type, veel praatjes, tikje geniepig en met enorm veel humor. Die rol is bij De Bres in goede handen. Het personage van chauffeur/moeder, vertolkt door Christine van Stralen, valt daarbij in het niet: haar rustige karakter zorgt voor een groot contrast met de aanwezige manager.
 
Jamai weet te entertainen
Naarmate het aantal optredens oploopt en Emile ‘Let me entertain you’ blijft zingen, worden zijn optredens steeds minder entertaining. De twijfel slaat nog meer toe: is dit wat hij wil, of is dit wat er van hem verwacht wordt? Dit wordt niet alleen uitgesproken of gedeeld via de social media, maar ook bezongen in verschillende liedjes. Onder pianobegeleiding van Frans Heemskerk worden diverse nummers gezongen. Van Michael Jackson tot Justin Bieber, van Puccini tot Beyoncé. Een hoogtepunt is het moment waarop Jamai het nummer ‘Breakeven’ van The Script – over Emile’s zojuist verbroken relatie – zingt. In de strijd om aan alle verwachtingen te voldoen, verliest ‘de Winnaar’ meer dan hem lief is. Hij wordt dan wel bijgestaan door een gladde manager en een rustige chauffeur, maar niet getreurd…. Ook de rest van de wereld kan van alle sensatie meegenieten via Facebook of Twitter.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl