sundaymorning.punt.nl
Het mystieke Huwelijk - Guy Cassiers

Wanneer ik een bezoekje aan de Stadsschouwburg mag brengen, staat dit bijna altijd garant voor een leuke avond en het zien van een goede voorstelling. Vol verwachting ging ik dan ook richting het theater. En wat is het mystieke huwelijk dan een tegenvaller...

De voorstelling gaat -volgens het programmaboekje- over Ulrich die zijn zus Agathe ontmoet na het overlijden van hun vader. De broer en zus hebben elkaar sinds hun kindertijd nauwelijks meer gezien. "Ze zijn vreemden voor elkaar en op een speciale manier toch met elkaar vertrouwd. Al snel ontstaat tussen hen een intense band die zowel mystieke als incestueuze kantjes heeft. Ze praten om elkaar niet in de ogen te moeten kijken. Via een omweg proberen broer en zus dat wat tussen hen niet uitgesproken mag worden, toch tegen elkaar te zeggen." Tot op zekere hoogte werd deze situatie me nog wel duidelijk. De gesprekken die broer en zus op een inschuifbare bank met elkaar houden lieten weten dat ze elkaar heel lang uit het oog waren verloren en dat nu vader overleden was, ze weer bij elkaar waren gekomen. Maar interessant werd het niet: de manier waarop het gebracht werd, was totaal niet boeiend.

Wanneer vervolgens meerdere personages worden geïntroduceerd gaat de voorstelling er echter nog verder op achteruit. Diotima, Clarisse, Moosbrugger, Graaf Leinsdorf of Stumm von Bordwehr. Geen flauw idee wat ze wilden, waar ze naar streefden of wat ze wilden bereiken. Hun teksten bleven totaal niet hangen. Het was aan de ene kant teveel informatie die je binnen kreeg van personages die je totaal niet kenden en aan de andere kant werd er telkens tussen personages en locaties heen en weer geschoven, dat ik op een gegeven moment het spoor helemaal bijster was. De ene zweverige zin volgde de andere op, en misschien was het nog wel te begrijpen geweest wanneer je volledig geconcentreerd naar elke zin zou luisteren, maar dat kon ik in ieder geval niet goed meer opbrengen omdat mijn concentratie inmiddels ver te zoeken was. Weinig veranderingen in decor, samenspel en emotie van de acteurs dragen hieraan bij. Combineer dit met dat er op toneel heel weinig gebeurt -afgezien van heel veel praten- en je hebt een voorstelling waarbij het moeilijk is om mee genomen te worden in de voorstelling. Waar je normaal gesproken nog wel een aantal momenten hebt waarbij je geboeid wordt door de voorstelling, maar dat ontbrak bij mij volledig bij het mystieke huwelijk.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl