sundaymorning.punt.nl
Miss Saigon

Miss Saigon is heet als de zon in Saigon

Bijna zestien jaar geleden kwam de musical Miss Saigon al eens naar Nederland. Dit seizoen staat de productie opnieuw op de planken, ditmaal als vaste productie in het Beatrix Theater in Utrecht. Miss Saigon is een voorstelling die zich afspeelt ten tijde van de Vietnam oorlog en de daarop volgende jaren. Maar is er in Saigon wel plaats voor liefde ten tijde van oorlog? De voorstelling draait voornamelijk om het liefdesverhaal dat zich afspeelt tussen de Vietnamese Kim (gespeeld door Na-Young Jeon) en de Amerikaanse militair Chris (Ton Sieben). Ze ontmoeten elkaar voor het eerst in een nachtclub in Saigon. De regelaar Stanley Burleson heeft daar de leiding. Chris en Kim zijn gelukkig, maar niet voor lang: Chris wordt gedwongen te vertrekken. Kim kan niet mee en een dramatisch afscheid volgt. De afscheidsscène voelt als een dolksteek in je hart: dit komt voornamelijk doordat de hoofdrolspelers Na-Young Jeon en Ton Sieben een geweldige chemie hebben. Je gelooft vanaf het eerste moment dat het echte geliefden zijn in plaats van acteurs.

Onmogelijke keuzes
Jaren later ontmoeten geliefden Kim en Chris elkaar opnieuw, er volgt een confrontatie waarbij onmogelijke keuzes gemaakt moeten worden. En de spanning is voelbaar in de hele zaal. Iemand die deze hartverscheurende keuze extra kracht bij weet te zetten is Brigitte Heitzer, die als het personage Ellen de zaal aan het huilen krijgt. Het moment waarop ze het gloednieuwe nummer 'Toch nog' -dat door de componisten van Miss Saigon speciaal voor deze productie is geschreven- inzet, is het doodstil in de zaal. Dat veel mensen geraakt zijn door dit nummer blijkt tijdens het daverende applaus dat volgt, vrijwel iedereen om me heen zit subtiel de tranen uit de ogen te vegen. (Ex)Militair John (Edwin Jonker), weet vooral met het lied Bui-Doi indruk op het publiek te maken. De foto's van halfbloedkinderen uit Vietnam die tijdens dit nummer op de achtergrond geprojecteerd worden, missen hun doel niet. Het publiek kijkt ademloos toe. De mensen lijken rechtstreeks aangesproken te worden op de gebeurtenissen van toen en de gevolgen die de oorlog met zich mee heeft gebracht. Stanley Burleson in de rol van louche regelaar is groots: van smerig onderkruipsel tot goedkope zakenman, hij lijkt het allemaal even goed te kunnen spelen. Ook Kok-Hwa Lie is overtuigend als Vietnam- strijder Thuy en straalt gezag uit vanaf het eerste moment dat hij het podium betreedt.
 
Vreselijk Vietnam
Niet alleen de cast weet het gevoel te creëren alsof je midden in een oorlog belandt bent, ook het decor draagt daar zijn steentje aan bij. Vervallen dorpen, een aftandse nachtclub of de schroothoop met roestige fietsen en afval die aan de zijkant van het podium ligt: je waant je meteen in de slechte buurten van Saigon. Het enige puntje van kritiek op deze musical is dat de verstaanbaarheid soms niet goed is. Vooral in het begin van de voorstelling, is niet goed te verstaan wat er gezongen wordt. Gelukkig wordt dit gaandeweg steeds beter en kan het publiek zich vervolgens volledig laten meevoeren met het verhaal.
 

Al met al is Miss Saigon een vlammende productie met een ontzettend getalenteerde cast. Of zoals de cast van Miss Saigon zelf zingt: het wordt heet als de zon in Saigon!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl