sundaymorning.punt.nl
Staal - Theatergroep Max

In theater de Krakeling speelde de voorstelling Staal van Theatergroep Max. Dat dit een jeugdvoorstelling was, viel al te merken bij binnenkomst: de zaal zat vol met CKV-leerlingen. Het decor van de voorstelling bestond uit een soort van 'kleedkamer/wachtkamer'-achtige ruimte. Met bankjes, kledinghaken, kleding en een deur. In de linkerhoek zat een muzikant. De jongens kwamen elk één voor één op en vertelden wat over zichzelf. Na de korte introductie was het tijd voor actie.

Staal is een voorstelling gevuld met acrobatische toeren, bekvechtende jongens en vragen over het 'volwassen worden'. De steeds terugkerende vraag blijft echter: wie mag de leider zijn van de groep? Ze vechten, bekvechten en troeven elkaar af om hier een antwoord op de vinden. Maar is er wel een leider nodig? En wat als de meest geschikte kandidaat zelf helemaal geen leider wil worden? Steeds meer leer je de achtergrond van de jongens kennen, hun motivatie om (geen) leider te willen worden en zie je het gevecht dat ze aangaan met het volwassen worden.

Meerdere acteurs zijn van buitenlandse afkomst. Bij een acteur wordt op een gegeven moment de vergelijking gemaakt: wat zijn 10 verschillen tussen jou en E.T. (het ruimtewezen uit de gelijknamige film..) Waarbij vervolgens een rijtje van keiharde grappen/vergelijkingen worden opgenoemd. Hoe hard deze grappen eigenlijk ook zijn, toch weet het zijn effect te bereiken: er wordt keihard gelachen, maar mensen beseffen zelf ook dat zulke opmerkingen eigenlijk net niet kunnen...

Interactie met het publiek is er ook: zo worden de jongens op pas gestuurd om een meisje te versieren. Met een zaal vol giechelende pubermeisjes is dat zeker een succes. De ene openingszin nog slechter dan de andere wordt er geroepen: allemaal erg vermakelijk. Wanneer vervolgens de acteurs aan de haal gaan met de jongste jongen in hun groep wordt het spelletje iets harder gespeeld. De jongen wordt omgetoverd tot prinses in een jurk en er volgt een achtervolging met als strijd wie het meisje mag 'hebben'. Acrobatische trucs volgen, net als nog meer slechte versiertrucs en opmerkingen.

Wanneer aan het einde een laatste gevecht plaatsvindt, blijkt de strijd te zijn gestreden. De mannen zijn volwassen geworden. En een leider? Dat is eigenlijk niet echt noodzakelijk. Al met al is Staal een leuke voorstelling waarbij genoeg te lachen valt. De nodige acrobatische toeren houden het spannend en doen de soms wat clichéachtige situaties van de jongeren vergeten. Een voorstelling die uitermate geschikt is voor CKV-leerlingen maar ook nog steeds vermakelijk is voor studenten Theaterwetenschap.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl