sundaymorning.punt.nl
Vincent en Theo

Vincent van Gogh, wie kent hem niet? Als er nog geen belletje gaat rinkelen kun je

de steekwoorden: schilder, afgesneden oor, de aardappeleters of zonnebloemen

noemen. Grote kans dat je dan weet over wie het gaat. Maar wist je ook dat de broer van Vincent, Theo heette? En wat precies de band tussen de broers van Gogh was? Waarom besloot Vincent schilder te worden en wat was de rol van zijn broer hierbij? Op al deze vragen wordt een antwoord gegeven in 'Vincent en Theo'.

Op zaterdag 17 September beleefde deze voorstelling zijn première in de stadsschouwburg van Haarlem. Een simpel decor, daar begint het mee. Drie stalen wandachtige rekken vormen de omgeving, daarbinnen staan enkele houten stoelen verspreid over het toneel. Aan de wanden hangen verschillende soorten en maten lege schildersdoeken. Vincent van Gogh wordt gespeeld door Hein van der Heijden. Bij opkomst van Vincent van Gogh voel je de bui al hangen: erg vrolijk is hij niet.

Het schijnt hem niet voor de wind te gaan, geen werk, geen vrouw, geen roeping in het leven. Broer Theo probeert Vincent te helpen, maar boekt tot nu toe niet veel succes. Zelf is hij kunsthandelaar en weet zo een inkomen te verzamelen, wat hij deels weer afstaat aan zijn broer. De rol van Theo van Gogh wordt gespeeld door Hajo Bruins, een veelzijdig acteur die zijn personage goed uit de verf laat komen.

De brieven die Vincent en Theo aan elkaar schreven vormen het uitgangspunt voor deze voorstelling. Voornamelijk Theo pakt er regelmatig een brief bij en leest de tekst die daarop staat voor. Naarmate de voorstelling vordert krijg je een steeds beter beeld over wie Vincent van Gogh was, hoe de band met zijn broer was en wat er speelde in hun leven. Hierbij gaan de waanzin en genialiteit van Vincent hand in hand. Het ene moment staat er een hondsdolle Vincent die zijn oor heeft afgesneden, op het toneel, het volgende moment is hij bezig een meesterwerk te schilderen ergens in Frankrijk. Maar dat niet alleen, dat Vincent het moeilijk heeft komt in dit stuk ook duidelijk naar voren. Mede dankzij het goede samenspel met de andere castleden wordt dit telkens benadrukt. Voornamelijk Jules Croiset als Vader van Gogh, en Annick Boer als Jo, vrouw van Theo weten een mooie invulling aan hun rol te geven.

Het belangrijkste thema in de voorstelling blijft de relatie tussen de broers, zelfs als de situatie anderen tot wanhoop drijft, blijven de broers met elkaar verbonden. Het verhaal is behoorlijk serieus, maar er zitten voldoende ’rustmomentjes’ in, waarbij er even gelachen kan worden. Dit zorgt er echter wel voor dat de laatste scene des te schrijnender wordt. De hele voorstelling lang is het decor hetzelfde gebleven, maar wanneer de doeken aan het einde één voor één worden ingekleurd, wordt het pas echt duidelijk: het leven van Vincent van Gogh is alles behalve makkelijk geweest.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl